Bal balanstrainig
Bal Balanstraining is een vorm van oefentherapie die gericht is op het verbeteren van je evenwicht en coördinatie. Deze training is vooral waardevol voor mensen die herstellen van blessures of operaties, evenals voor ouderen die hun risico op vallen willen verkleinen. Door middel van specifieke oefeningen wordt het lichaam uitgedaagd om zijn stabiliteit te behouden en te verbeteren. Het doel van deze training is om de spieren die cruciaal zijn voor balans te versterken, het lichaamsbewustzijn in de ruimte (proprioceptie) te verbeteren, en zo je algehele lichaamsstabiliteit en functionaliteit te verhogen.
Bekkenbodem therapie
Bekken therapie richt zich op de spieren van de buik, het bekken en de onderrug.
De bekendste spier uit dit gebied is voor de meeste mensen de bekkenbodemspier.
Met deze spier wordt de plas opgehouden. Maar de spieren in dit gebied doen nog veel meer: ze dragen onder andere de buikorganen en helpen mee het bekken en de onderrug stabiel te houden. Bovendien beïnvloeden de spieren, banden en organen in dit gebied elkaar: een klacht in het bekken kan leiden tot een klacht in de bekkenbodem en omgekeerd.
Door verkeerd gebruik van de spieren of door beschadiging kunnen klachten ontstaan.
Denk aan ongewild verlies van urine en/of ontlasting, een niet te onderdrukken aandrang om te plassen of ontlasten of veel te vaak naar het toilet moeten, pijn in de onderbuik, in de bekkenbodem of bij het stuitje of schaambeen en verzakkingen van de blaas, baarmoeder of darmen. Ook seksuele problemen kunnen samenhangen met niet goed functionerende spieren.
Balanstraining
Van jongs af aan leren baby’s hun lichaam in balans te houden, waarbij de balans van hoofd en romp als eerste ontwikkeld wordt.
In een balanssituatie wordt geen kracht gebruikt. Bij het ouder worden en onder invloed van onze maatschappij wordt er steeds minder aanspraak gemaakt op het vermogen het lichaam in de juiste houding te handhaven zonder kracht. Veelal worden we overmatig ondersteund door (verkeerde) stoelen of ander meubilair en apparatuur waardoor we nooit meer uit balans gebracht worden en ons evenwichtsorgaan te weinig gebruiken.Voorbeeld balanstraining
Tevens gebruiken wij in een maatschappij waar prestatie voorop staat te veelvuldig verkeerde en teveel spieractiviteit (stress / spanning). Bij balanstherapie wordt het vermogen om het lichaam zonder kracht in balans te houden weer opnieuw aangeleerd. Nadat de patiënt heeft leren aanvoelen hoe het is om in balans te zijn (ontspanning), worden er onder steeds moeilijkere of zwaardere omstandigheden uitdagingen aangegaan om op een zo gemakkelijk mogelijke manier aan een werk- of sportsituatie te voldoen. Hierbij wordt voorkomen dat er onnodige krachten op en met het bewegingsapparaat worden uitgevoerd. Vermindering van klachten is het gevolg. Het moeilijker, makkelijker, lichter of zwaarder maken van de oefenstof kan traploos gebeuren waardoor deze therapie voor iedereen toegankelijk is.
Houdingscorrectie
In de huidige maatschappij bewegen we over het algemeen te weinig.
We werken hard en spenderen de meeste tijd in een zittende houding. Dit geeft een overbelasting van de wervelkolom, wat vaak resulteert in spannings- en pijnklachten van nek-schouder-arm en van de rug.
Zinvol is te weten hoe de (zit)houding verbeterd kan worden, wat men zelf kan doen om klachten te voorkomen en te verhelpen.
Het bewust maken van de houding, deze leren verbeteren door houdingscorrectie en gerichte spierversterking, het geven van adviezen t.a.v. werkplekken en dagelijkse activiteiten en het optimaliseren van de beweeglijkheid van de wervelkolom behoren tot de middelen van de fysiotherapeut om u daarbij te helpen.
Medical taping
Tapetechnieken worden vaak geassocieerd met sportletsels.
In het dagelijks leven echter komen er ook dikwijls klachten voor van het bewegingsapparaat, die met behulp van een tape of een ondersteunend verband kunnen worden behandeld. Een functionele tape laat immers toe om algemene dagelijkse activiteiten en / of sport vroeger te hervatten.
Taping is echter geen therapie op zich, het is een onderdeel van een volledig revalidatietraject. De patiënt met een letsel, dient naast een tapeverband ook een gericht oefenprogramma te volgen en dit om functioneel herstel te bevorderen, en om recidief te voorkomen.
Definitie : Functionele taping houdt in, dat men een tape of verband aanbrengt op een dusdanige manier dat er een evenwicht bestaat tussen stabiliteit en bewegingsvrijheid.
Dit kan zowel geschieden binnen een gewrichtsfunctie als in een beweging.
Men ondersteunt en beschermt de aangedane weefsels terwijl anderzijds normaal bewegen mogelijk is. Dit normaal en pijnvrij functioneren staat in voor de genezing.
Taping kan zowel preventief als curatief gebeuren.
Triggerpoint-therapie
Triggerpoints zijn kleine verkrampingen die niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook in de nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen. Ze kunnen ontstaan door tal van oorzaken waaronder stress, overbelasting, verwondingen, alcohol of chemische stoffen.
Het menselijke lichaam bouwt de triggerpoints dus willekeurig en onwillekeurig op, dit wil dus zeggen dat ieder menselijk lichaam triggerpoints heeft, maar daar niet altijd last van hoeft te hebben. Dit heeft te maken met actieve triggerpoints (pijnpunten), en latente triggerpoints(slapende, dus niet actieve triggerpoints). Een voorbeeld hiervan is, iemand heeft een latente triggerpoint in zijn of haar nek zitten, en door een kop staart botsing wordt die latente triggerpoint geactiveerd, en kan of gaat een pijn signaal afgeven naar de daarbij behorende pijn gebieden.
Door triggerpoint-therapie, het uitoefenen van druk op die verkrampte plekjes in de spieren, kan pijn worden verlicht en kunnen functies van verzwakte lichaamsdelen weer verbeteren.
Overige specialismen
Ook voor onderstaande behandelingen kunt u bij ons terecht
- Handtherapie
- Hart-/longrevalidatie
- Ontspanningstherapie
- Manuele therapie
- Personal coaching/FMSA
- Sportrevalidatie